Hírek, Újdonságok

A panel épületekben az ablakcsere során kiszedjük a régi ablakot, ablakszárnyat és a tokot. Megtisztítjuk az ablak nyílást, majd ezt...
A szénanátha gyakran már a korai gyermekkorban jelentkezik és az évek múlásával egyre inkább rontja az életminőséget. A...
Ug - hőátbocsátási tényező Megmutatja, hogy 1 m2 felületen egységnyi idő alatt 1 °K hőmérsékletkülönbség hatás...

Régi ablakok hibáit lehet javítani?

Ez a kérdés az utóbbi időben biztos felmerült önben. Az tény, hogy Magyarország nyílászárói elöregedtek és nem megfelelő hőszigetelési értékeik vannak, továbbá elavult technológiával készültek. Gondolom ez már ismerős önnek és vannak tapasztalatai ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy mindenki szeretne komfortos környezetben élni és az ilyen magas energia árak mellet csökkenteni kiadásait.

Sajnos tudom azt is, hogy ez a probléma most pénzkérdés. Senki nem szeretné a külső környezetét fűteni esetleg szeles időben kabátban vacogni a lakásában. De a meglévő régi nyílászáró javítása nem túl olcsó és hosszú távra nem is a legjobb befektetés. Leírok egy két lehetséges javítási lehetőséget figyelemfelkeltés céljából, így eltudja dönteni, hogy gazdaságos és hosszú távra jó megoldás-e a régi ablak javítása. Lehetőség van gumitömítéssel ellátni az ablak szárnyakat aminek a helyét marással készítik el az erre szakosodott szakemberek. Sok esetben ez jó megoldás lehet, de figyelni kell az ablakszárny keretek csapozásainál, mert idővel a ragasztás elengedhet. Sok ablak alsó része korhadt el az időjárás hatásainak következtében. Csak akkor végeztessenek el ilyen munkát, ha meggyőződtek arról, hogy a meglévő ablakok nagyon jó minőségűek. Sokszor annyira elgörbül a fa keret, hogy nem fekszik fel az ablak tokra és állítási lehetőség sincs ennél a pántnál, ezért sok haszna nem származik a megrendelőnek belőle.

Az is egy nagy probléma, hogy a régi ablakokba nem hőszigetelt üveget építettek be, hanem 3,2 mm sík üveget, ami nem túl jó hőszigetelési és hangszigetelési értékekkel rendelkezik. Hőszigetelt üvegre cserélni a meglévő üveget nagy költség, csak akkor érdemes ha meggyőződtünk arról, hogy az ablakunk jó állapotban van. Az sem biztos, hogy tudunk megfelelő vastagságú üveget beépíteni mivel a napjainkban használt üveg 4-16-4mm szerkezetű Ug értéke 1,1.

Az elkopott zárak javításával és cseréjével lehet javítani az ablakok záródásán, de nagy probléma ezeknek az alkatrészeknek a beszerzése és a cseréhez megfelelő szakember megtalálása. A zár csere nagy roncsolással járhat és biztos, hogy csere után legalább festeni kell a javított ablakokat.

A régi nyílászároknak egyik legnagyobb hibája a felső redőnytok. Itt legtöbb esetben nagyon rossz a hőszigetelés, kívülről legtöbbször 10 cm betonáthidaló van ami elég nagy hőhíd ha az épület nincs leszigetelve. A régi belső redőnytok anyaga nagyon vékony farostlemezből készült ezért a külső levegő szinte akadály nélkül tud a lakásba bejutni. A kívülről beáramló levegő mellett a hang és a külső por, szennyeződés is átjöhet a redőnytokon keresztül. Javítani ezt csak abban az esetben lehet, ha a redőny működését megszüntetjük a dobozban és a megmaradt helyet leszigeteljük, a redőnyt pedig kívülre szereljük.

Ezt mind figyelembe véve nem biztos, hogy a legjobb megoldást választjuk amikor úgy döntünk, hogy javítani fogjuk meglévő ablakainkat nem pedig egy újra cserélni.